
Comunicat de la Secció Sindical de la CGT a l’Ajuntament de Barcelona.
Dimecres 16 de juliol 18h. Concentració davant FCC ( Balmes 36, BCN )
Exigim justícia per la Montse Aguilar i la seva família! Perquè cap treballadora ha de jugar-se la vida per guanyar-se el pa. Som persones no números!
El passat 28 de Juny va morir la Montse Aguilar, companya del servei de neteja viària de la ciutat de Barcelona, en plena onada de calor.
Des de la CGT Ajuntament de Barcelona volem mostrar tot el nostre suport a la família de la Montse Aguilar, en uns moments tan durs com els que estan vivint, i a totes les treballadores i treballadors del servei de neteja viària de la nostra ciutat. Juntament amb altres serveis com els de clavegueram, recollida d’escombraries i neteja de graffitis les considerem les nostres companyes. Malgrat que estiguin contractades per FCC Medio ambiente i altres empreses contractistes de l’Ajuntament, entenem que uns serveis tan essencial com aquests haurien de ser gestionats directament per l’Ajuntament de Barcelona.
En cinc anys hi ha hagut 16 resolucions de la Inspecció de Treball i Seguretat Social on es fan requeriments a l’empresa o es sanciona a la mateixa per incompliments relacionats amb el treball en situacions de calor extrema . Aquestes resolucions, mencionen treballs en condicions de climatologia extrema, l’absència de subministrament de crema solar, la falta de climatització en alguns vehicles, l’obligació de subministrar aigua i sobre uniformes no són adequats.
Des de la CGT també alertem que en la darrera setmana hem comptabilitzat vuit persones que han patit cops de calor, incloent el de la Montse Aguilar, en el servei de neteja viària a la ciutat de Barcelona i que han necessitat assistència mèdica.
Cal revisar els protocols i exigir una revisió immediata dels horaris, condicions de treball i dotació de recursos preventius (aigua, descansos freqüents, reorganització de torns, reducció o suspensió de jornada) davant el canvi climàtic i les onades de calor recurrents.
També és important que les empreses tinguin en compte la naturalesa de la tasca, les característiques personals o l’estat biològic de cada treballador. No és el mateix treballar a la via pública que en una oficina, ni una treballadora embarassada, o una tasca amb esforç físic continuat, per posar alguns exemples.
Aquestes morts no poden quedar en no res. Com a sindicat, exigim que no es deixi la salut en mans de la improvisació, i reclamem la intervenció activa de la Inspecció de Treball davant qualsevol incompliment d’aquestes obligacions.
L’Ajuntament de Barcelona és el responsable en última instància d’aquesta situació. Tot i que s’externalitzin els serveis públics, no es poden externalitzar les responsabilitats. Exigim que s’harmonitzin els protocols, que es rescindeixin els contractes de les empreses que no compleixen les condicions i finalment que es municipalitzin tots aquells serveis essencials de l’Ajuntament.

Leave a Reply