Departament de justícia autoritza una segona autòpsia sense protocol a pacient amb COVID-19

El Sindicat d’Administració Pública de Barcelona (SAPB)  de la Confederació General del Treball (CGT) vol denunciar la gestió de l’Institut de Medicina Legal de Catalunya (IMLCFC) a la seu de Barcelona i L’Hospitalet de Llobregat envers les autòpsies judicials durant la situació de pandèmia mundial.

El dia 21 d’abril, la direcció de l’IMLCFC va ordenar una segona autòpsia invasiva, aquest cop, a un cadàver amb infecció positiva per Covid 19, posant en risc a les persones treballadores.

Aquest mateix dia, la Sociedad Española de Anatomía Patológica (SEAP) feia una nota de premsa on recalcava que havien recomanat NO realitzar autòpsies invasives per motius com: limitació d’EPIs, risc de propagació de la infecció i absència de suficients sales d’autòpsia de nivell de bioseguretat BSL-3 (necessàries en aquests casos), entre d’altres. En aquest comunicat també replantejaven el fet de realitzar un protocol, avui en dia inexistent, per començar a fer autòpsies clíniques (no judicials) amb la finalitat de contribuir al coneixement de la malaltia. Cal destacar, però, que la finalitat del SPF és determinar la causa i circumstàncies de la  mort d’aquelles persones mortes per causes violentes o sospitoses de criminalitat i és per aquest motiu que la CGT no considera oportú que es realitzin autòpsies judicials invasives, posant en risc  a les persones treballadores del SPF, en aquest servei i les seves instal·lacions.  

Cal dir que ja prèviament el dissabte 18 d’abril es va realitzar al Servei de Patologia Forense (SPF) de l’IMLCFC una autòpsia invasiva a un cadàver  amb possible infecció per Covid 19 sense realitzar un test/PCR previ a la pràctica, sense seguir les recomanacions del govern i, en conseqüència, posant en risc a les persones treballadores. Davant d’aquesta situació, la Secció Sindical del Departament de Justícia va presentar una denúncia a Inspecció del Treball al·legant, entre d’altres:

  1. Falta d’Equips de Protecció Individual (EPIs) per a la totalitat de la plantilla fins ben entrada la pandèmia.
  2. Falta de proves per confirmar o descartar infeccions per Covid 19, tant a cadàvers com a persones treballadores amb contacte amb aquests difunts.
  3. Falta de formació de les treballadores davant la situació especial de pandèmia en quant a extracció i gestió de mostres i la manera de rebutjar correctament els EPIs un cop utilitzats.
  4. Mala gestió del personal de serveis mínims al SPF, barrejant persones treballadores sense mantenir grups fixes de treball (tot i haver rebut una proposta per part de les treballadores per tal de protegir-se).

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*