La Secció Sindical de la CGT a Parcs i Jardins I.M sobre l’accident al Parc de la Ciutadella

La Secció Sindical de la CGT a Parcs i Jardins I.M. sent un profund pesar per la mort ahir d’un home de 41 anys que es trobava assegut en un banc públic en el Parc de la Ciutadella, i que va ser víctima mortal de la caiguda d’una palmera de grans dimensions. El nostre més sincer condol a la seva família i amistats.

Arbres i palmeres són éssers vius de grans dimensions compostos per matèria orgànica. L’interior dels seus troncs o estips se’ns amaga a la vista, i arbres o palmeres que aparentment es troben en bon estat podrien no estar-ho, com és el cas que ens ocupa.

Ahir una petita ràfega de vent va fer trencar l’estip d’una palmera amb nefast resultat. Per aquest motiu els pròxims dies el Parc de la Ciutadella romandrà tancat al públic. Treballadors/as de l’Institut Municipal de Parcs i Jardins de Barcelona estem comprovant l’estat de les palmeres que en aquest parc es troben, però no les de la resta de la ciutat.

El mètode utilitzat és el d’exercir tensions sobre l’estip (tronc d’una palmera) per a provocar oscil·lacions que evidenciïn possibles problemes en la seva estructura.

El mètode no és molt científic, no estem usant tensiòmetres, resistògrafs o dinamòmetres per a exercir tensions concretes o examinar en profunditat zones alterades amb cavitats o similars.

El mètode consisteix a lligar una corda a l’estip i dos o tres treballadors tirant d’ella amb força. Un tècnic municipal, amb titulació o sense, observa les oscil·lacions i decideix si aquella palmera està o no en bon estat. No és un mètode molt ortodox, però és l’únic del qual disposem.

L’I.M. de Parcs i Jardins de Barcelona sofreix una greu falta de personal en general que impedeix donar un servei adequat. La falta de formació actualitzada del seu personal no facilita valoracions adequades de l’estat de l’arbrat. La falta del material tècnic necessari per a aquestes tasques tampoc facilita diagnòstics precisos i reals.

Des d’aquí denunciem aquests fets que potser no haurien evitat el fatal accident, o potser sí.

Més personal, més formació, més mitjans, més especialització, més professionalització, són demandes que avui dia són paper mullat.

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*