Contra l’Icetazo, continuem la lluita. Amb més raó i amb més força!

Comunicat conjunt de la Federació d’Ensenyament de CGT Catalunya i el Sindicat d’Administració Pública de Barcelona, sobre l’informe de la ponència del projecte de llei “Icetazo”

És obvi que el govern PSOE-Unidas Podemos va prendre nota del que va passar al dia 28 d’octubre, el dia que a partir d’una vaga convocada per la Taula Sindical de Catalunya formada per CGT, IAC, COS, CNT, COBAS i SO, es van omplir els carrers de moltes ciutats de Catalunya i de la resta de l’estat espanyol per reclamar un procés d’estabilització just per a totes les persones que treballen a l’administració pública i pateixen abús de temporalitat.

Les grans mobilitzacions del 28 van ser el detonant perquè després que el dia 11 es publiqués l’Informe de la Ponència, un tràmit que obre el procediment per aprovar el Projecte de Llei de reducció de la temporalitat, diversos mitjans posessin el focus en la distribució d’un missatge, erroni i poc contrastat, que afirma que els interins i interines que portin més de cinc anys treballats a la mateixa plaça passaran a ser fixos sense necessitat d’oposició.

Està clar, que si contextualitzem els fets en els tempos que es produeixen, podem interpretar-ne un avenç respecte del més que infumable acord que va signar CCOO, UGT i CSIF que va inspirar la primera versió de l’Icetazo. Un text que negava tot reconeixement al patiment d’anys en situació de frau de llei de desenes de milers d’interines. La VAGA ha estat el motor que ho ha permès.

Quan al dia 28 des del carrer es cridava que els 10 anys que contemplava el decret per convertir una plaça en fixa eren totalment injustos, a dia d’avui podem interpretar que el fet que la mobilització hagi forçat a la reducció d’aquest termini als cinc anys (sis, en realitat) representa una victòria.

Ara bé, cal llegir la lletra petita, i per això des de la Federació de CGT Ensenyament i del Sindicat d’Administració Pública de Barcelona alertem que ara és l’hora de no cedir i de continuar la lluita. De fet, ara és precisament el moment per fer-ho!

El redactat de l’informe de la ponència tal i com apareix està ple d’inconcrecions i llacunes que sense dubte, s’aplicaran en contra de les treballadores si no ho aturem. Alguns dels aspectes més rellevants són:

  • El text contempla un concurs de mèrits obert a tothom, per tant pot excloure les persones que porten ocupant llocs determinats durant anys.
  • La proposta no acompleix la normativa dels terminis en què es determina el frau de llei, i deixa fora de joc les persones abusades que han treballat de 3 a 6 anys a l’administració.
  • La condició d’aconseguir la consolidació de les places ocupades amb caràcter temporal ininterromput amb anterioritat a l’1 de gener de 2016, exclou la majoria d’interines de la possibilitat de no fer oposicions, a causa de la dinàmica contractual de l’administració.
  • La sanció segueix recaient en les treballadores en abús incomplint la jurisprudencia del TJUE.
  • El decret manté obertes les portes del darrere a la privatització de serveis ja que contempla l’amortització d’ aquelles places que no es treguin a concurs públic.

Estem davant d’un Projecte de Llei que encara està en fase d’esmenes i només la mobilització podrà forçar que millori i es facin canvis reals cap a l’estabilització del personal de l’administració pública.

Defensem les interines, defensem els serveis públics!

Federació d’Ensenyament de la CGT Catalunya
https://www.cgtensenyament.cat
@CGTEnsenyament
Sindicat d’Administració Pública de Barcelona
https://cgt-sapb.cat/
https://twitter.com/sapbcgt
http://t.me/cgtsapb

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*