Comunicat d’urgència sobre la situació generada per la Diputació amb els nomenaments interins de durada determinada, especialment al Respir

Companyes, companys,

Moltes de vosaltres ja esteu assabentades, perquè els grups de whatsapp treuen fum, especialment els del Respir, sobre la situació que ha generat la Diputació de Barcelona aquesta setmana deixant sense efecte molts nomenaments temporals de personal interí, al qual s’està enviant literalment cap a casa, en alguns casos fins i tot enmig de la seva jornada de treball. Des que vam tenir coneixement de tot això hem fet mans i mànigues per a recollir informació i saber què estava passant, i vam demanar una reunió amb caràcter d’urgència amb els RRHH de la Diputació per a que ens donessin explicacions. Aquesta reunió s’ha produït avui (19 de gener), i el que us podem dir sobre la mateixa és el següent:

RRHH ens informa que en aplicació de la Llei 20/2021 (el famós “Icetazo” sobre el qual fa mesos que us venim informant, i sobre el qual ja hem manifestat reiteradament la nostra posició en contra), que està publicat al BOE i és vigent des del 29 de desembre passat (https://bit.ly/3tWeU03), la Intervenció General de la Diputació està realitzant observacions suspensives sobre els nomenaments temporals de durada determinada per execució de programes temporals o bé per acumulació de tasques que, a parer seu, no compleixen les condicions del nou redactat de l’article 10 del TREBEP (i, en concret, de l’art. 10.1.c i d del mateix), modificat per la nova llei. Com a conseqüència d’això molts companys i companyes temporals estan veient com s’estan deixant sense efecte els seus nomenaments, sense previ avís, ni comunicació per escrit, i se’ls envia cap a casa sense major explicació.

Si bé els RRHH de la Diputació afirmen que no es tracta pròpiament de revocació de nomenaments i que tampoc es pot parlar tècnicament d’acomiadaments, per a nosaltres són acomiadaments en tota regla, que en molts casos afecten a companys i companyes temporals que porten molt de temps prestant els seus serveis al Respir de forma intermitent. Ens sembla absolutament vergonyosa la situació que s’ha generat, en la qual els únics dos factors que es combinen són l’aprovació definitiva d’una llei contra la qual la CGT vam convocar dues vagues quan es trobava en tràmit parlamentari (https://bit.ly/3nut1Vp), i la nefasta planificació dels RRHH de la Diputació, més concretament, de les borses de treball i les suplències del Respir, que ja fa massa anys que dura, i que no es pot atribuir simplement a les circumstàncies de la pandèmia.

Tot plegat no fa més que reblar el clau del maltractament sistemàtic del personal més precari de la Diba, especialment el dels serveis assistencials, precisament aquell que ha estat al peu del canó pencant presencialment en les pitjors condicions des del minut zero de la pandèmia, i a part del qual ara es premia deixant-lo sense feina, sense major explicació, amb la màxima fredor burocràtica possible, sense cap mena d’empatia respecte les treballadores i les situacions personals de les mateixes.

Se’ns ha dit que la llei és la que és i que la Diputació té l’obligació de complir-la. Se’ns ha dit que el problema afecta principalment a auxiliars d’atenció a la dependència del Respir (si bé a nosaltres ens consten casos que afecten també a operaris/es de serveis, i a orgànics diferents del Respir, com l’SPOTT i Parcs), i que ja està en vies de solució, perquè s’ha acordat amb la Intervenció que es podran continuar fent nomenaments temporals de l’actual borsa C2 (caducada), mentre no es resol la nova borsa C1, les proves de la qual es preveuen fer al mes de febrer. Que es tirarà endavant l’execució de la borsa pendent d’operaris/es. Se’ns han dit més coses, algunes de les quals us estalviem, perquè fan basarda. Però res de tot això no ens tranquil·litza, en vistes al que ha succeït, i al que no sabem encara que pot succeir durant els propers dies i setmanes, al Respir i a altres orgànics.

Se’ns ha insistit en la preocupació de la Diputació per garantir la prestació del servei, però el que és evident és que aquesta s’està veient ja afectada a causa d’aquesta retallada de plantilla que la Diba s’està autoinfligint, la magnitud de la qual ni tant sols han estat capaços encara de quantificar. I volem recordar que, en el cas del Respir, es tracta de serveis que tenen a veure amb l’ATENCIÓ A PERSONES ESPECIALMENT VULNERABLES, GENT GRAN I DISCAPACITATS/DES.

Nosaltres no ens vam cansar de repetir, durant el període de tramitació de la llei de l’”Icetazo”, que la nova redacció que es donava als articles modificats del TREBEP suposava una més que evident porta oberta a la privatització de serveis públics. Alguns i algunes ens titllaven d’exagerats, però no ens sembla pas, veient el que s’està fent, que estiguem lluny ara de començar a comprovar-ho a la Diputació.

Des de la CGT estem analitzant la situació i valorant el nostre curs d’actuació, sense descartar cap escenari.

Emplacem a tots els companys i companyes a no deixar-se trepitjar, i a la Diputació a tractar a la seva plantilla amb la dignitat que aquesta es mereix. Els RRHH de la mateixa, en concret, el mínim que haurien de fer és donar la cara davant d’aquesta plantilla.

Salut!

Secció Sindical de la CGT a la Diputació de Barcelona

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*