Seguiment massiu de la Vaga de Biblioteques de Barcelona

El 22 d’abril les treballadores de Biblioteques de Barcelona van fer una vaga de 24 h, coincidint amb el Pregó de la lectura, per defensar un seguit de reivindicacions històriques necessàries per mantenir un servei públic de qualitat: reconeixement del sector per part de l’Ajuntament, més inversió en les biblioteques, augment de la plantilla, un protocol d’abordatge contra les violències als equipaments, millores laborals i equiparació amb la resta del personal municipal, l’estabilització del personal temporal, i mesures per garantir la conciliació del personal.

Un dels objectius principals de la vaga era protestar contra la reforma horària proposada pel Consorci de Biblioteques de Barcelona, amb la qual la majoria de la plantilla no hi està d’acord, ja que empitjora les condicions laborals de moltes treballadores, perpetua les jornades partides de més de 10 hores, així com setmanes laborals de fins a 6 o 7 dies consecutius. Per altra banda, aquesta reforma deixaria les biblioteques sota mínims, amb plantes i taulells al descobert.

Al matí, totes les biblioteques tancades

La primera concentració va tenir lloc al matí davant de la biblioteca Gabriel García Márquez, a les 11 h, on inicialment estava programat el pregó de l’Ajuntament per la Diada de Sant Jordi. La biblioteca estava tancada, com la resta de les biblioteques que havien d’obrir dilluns al matí (10 de 10).

Al migdia, el personal es va concentrar a La Rambla, davant del Consorci, i va pujar als Serveis Centrals per fer un piquet informatiu. S’hi van repartir flyers amb el manifest i es van cridar lemes com:

Servei més valorat, personal maltractat
Amb el personal que som, no podem sostenir la millor biblio del món
La biblio està fatal, perquè manca personal
Estem fins als ovaris, de la merda d’horaris
Fora violències, de les biblioteques
Fora polítics de les biblioteques, més manteniment, i menys medalletes
Ni recursos, ni humans

A la tarda, el 77% de les biblioteques va tancar (30 de 39)

Després d’una pausa per dinar i d’una assemblea al Centre Cívic Convent de Sant Agustí per organitzar les accions posteriors, a la tarda es va fer una concentració durant l’acte del Pregó de Sant Jordi al Born CCM. Mentre una part de les manifestants va entrar dins, la resta va resistir estoicament sota el diluvi a l’entrada del Centre de Cultura i Memòria.

En nom de l’assemblea de treballadores, un company de CGT-CBB va donar al pregoner David Walliams una samarreta de la plataforma Defensem Biblios, davant el somriure forçós i incòmode de l’alcalde, Jaume Collboni, qui va seguir de prop el moment, el qual ja s’ha fet viral. L’escriptor va dialogar amb les treballadores traslladant-los tot el seu suport i va defensar al seu discurs la importància de les biblioteques i de la feina del seu personal, segons ell, una de les “més importants que existeixen”

Arran de la repercussió de la protesta, el regidor de cultura, Xavier Marcé, ha convocat al Comitè d’empresa de Biblioteques de Barcelona a una reunió de negociació que s’ha de celebrar properament.

Des del SAPB-CGT volem felicitar a la plantilla de Biblioteques pel seguiment massiu de la vaga i per la implicació, us animem a seguir lluitant i a no parar fins a aconseguir els objectius. Ni un pas enrere, Defensem les nostres biblioteques!

Recull de premsa de la jornada clicant en aquest enllaç.

Be the first to comment

Leave a Reply

La teva adreça no serà publicada.


*